Home>Front>Ryper ønsket velkommen til veiåpning
Front Nyhet Nyhet forts.

Ryper ønsket velkommen til veiåpning

To ryper ønsket inspektør Jonny Nedrejord i Agder Fylkeskommune og Sirdalmedia velkommen til veiåpningen av fylkesvei 450 fra Suleskard til Brokke. De oppholdt seg på den varme asfalten etter en kald natt med nattefrost. De kvitret og var i godt humør med sin karakteriserte rypelyd. De var på asfalten i Monsbakkane, men gikk høflig til side slik at vi kunne passere for en siste sjekk av veien før åpningen søndag morgen.

Nedrejord kjørte siste inspeksjonstur til Håheller, hvor han møtte kollega Kai Hovstad, fra Brokkesiden. En siste sjekk før trafikken slippes på veien.

Omkring 100 motorsykler og biler stod klar ved bommen i Suleskard, da Nedrejord åpnet bommen klokka 1200. Mange skulle kjøre over til Setesdal. Andre skulle bare opp for å se de høye brøytekantene, fire-fem meter på det meste. Og noen hadde skiene med seg for å ta en tur. Snø er det massevis av. Mer enn noen gang. Men vannene begynner å bli skumle nå, så der bør man være forsiktige.

Foto: Rypene gikk rolig til side fra asfalten og videre i snøen.

Et bilde som inneholder utendørs, person, klær, himmel Automatisk generert beskrivelse

Jonny Indrejord åpner bommen i Suleskard.

Fjelljeger-turene til Per Magne Sinnes må man nok vente en stund med før det blir snøbart i naturen, slik at en kan komme seg rundt for å finne postene. Hvis det ikke kommer uventet varme, blir nok heller ikke saueslippet tidlig denne sommeren.

Annonse

Snøen ligger fortsatt som et hvitt dekke over fjellområdene. Det har nok sammenheng med snø og is lagvis denne vinteren. Da holder den mer på snøen og er mer kompakt. Det fikk brøytemannskapene merke da de brøytet de siste 25 kilometer i vernesonen fra 12. mai. Totalt er det 42 fra bommen i Suleskard til bommen i Brokke.

Et bilde som inneholder utendørs, himmel, snø, vei

Automatisk generert beskrivelse

Populært å kjøre både Lyse- og Sulekardveien med så høye brøytekanter.

Både Lyseveien og Suleskardveien er blitt svært populære turistmål. Mange utenlandske biler var å se denne helgen, og utfarten vil ventelig øke utover med disse snømengdene.

Denne helgen er det svært mange som har gått tur innover Suleskardveien, eller syklet, eller kombinert å gå til toppen og deretter ta på seg skiene for å ta seg turer innover i heia. Kjerag, med parkering ved Langevatnet, har også vært populære dagsturer denne helgen i det fine, men kalde været.

Rypene har nok forlatt fylkesvei 450 og asfalten i denne omgang, og funnet seg et roligere og bedre oppholdssted. For de mange titalls motorsykler med sine hestekrefter, kan skremme de fleste med sin lyd. Da blir den kjekke rypelyden borte.

Et bilde som inneholder utendørs, person, klær, himmel

Automatisk generert beskrivelse

Rigmor og Morten Krogh fra hyttefeltet Suleskard Fjellgaarden, har en formiddagstur på veien før den åpnes for trafikk.

Et bilde som inneholder utendørs, himmel, vei, snø

Automatisk generert beskrivelse

Høye brøytekanter, opptil fem meter, på Suleskardveien.