Home>Nyhet>Olaf Tjørhom 80 år
Et bilde som inneholder person, Menneskeansikt, klær, smil Automatisk generert beskrivelse
Nyhet

Olaf Tjørhom 80 år

Olaf Tjørhom, Tjørhom, blir 80 år lørdag 24. juni. Han er sønn av Amanda og Ådne O. Tjørhom.

Olaf er født og oppvokst på Tjørhom. Han gikk på folkeskolen på Tjørhom i sju år. Da han gikk i 2. og 3. klasse, var de bare to elever, Olaf og Jørgen Solheim. Da ble de overført til Ousdal skole midlertidig i to år. To uker på og to uker av. Da måtte Olaf bo hos sin tante. Han husker godt den tiden.

Etter folkeskolen gikk han ett år på ungdomsskolen på Solborg i Stavanger. Deretter yrkesskole før han startet med jobbing.

Da han avtjente verneplikten i Hans Majestet Kongens Garde i Oslo, ble han kjent med Ester fra Austevoll. Hun avtjente plikttjenesten på Postskolen.

Etter å ha giftet seg, bodde de første året i Lommedalen. – Så kom kraftutbyggingen i gang på hjemstedet med Sira-Kvina Kraftselskap. Høye lønninger og jobb fristet og de flyttet tilbake til Tjørhom hvor de bygde hus.

Olaf startet i slutten av 1960-årene i Sira-Kvina og var i selskapet i nesten 40 år. Først var det montasje av maskinene på Tonstad, og etter fem år ble det overflytting til Tjørhom kraftverk som han fikk være med å bygge opp.

Annonse

Han kjørte galt med snøscooter en fredag i 2004, i et fælt uvær, da de var på Duge på jobb Da fikk han en smell i ryggen og måtte slutte i jobben. Han sliter fortsatt med de ryggplagene.

  • Da jeg startet på jobb i Sira-Kvina fikk jeg 10 kroner pr time. I tillegg var det 40 timers uke og jobb annen hver lørdag. En trygg og god arbeidsplass, minnes Olaf.

Sirdal har endret seg kolossalt på de årene Olaf har levd. Det er før og etter kraftutbyggingen. Masse ungdommer kom hjem for å jobbe på anlegg eller i kraftselskapet. I den brytningstiden var det mange ungdommer som overtok gårdsbrukene hjemme og startet samtidig bygging av nye driftsbygninger for å satse på jordbruket.

  • Vannkraftutviklingen og satsingen på hyttebygging og turisme, har gitt kommunen en eventyrlig utvikling, sammen med et økonomisk løft, sier Olaf.

Nå driver han med forefallende arbeid. Liker ikke å sitte rolig. Har kjørt litt drosje. Jobber ved Fidjeland Skitrekk vinterstid. Er med og hjelper familie, naboer og venner. Olaf har et godt liv. En aktiv pensjonist.

Foto: Sirdal har gjennomgått en rivende utvikling, med vannkraftutbygging og økende turistnæring, sier Olaf Tjørhom.

Et bilde som inneholder person, utendørs, klær, snø

Automatisk generert beskrivelse

Olaf trives med å jobbe i Fidjeland Skitrekk.

Jakt lokket i ungdommen. Men skisport lokket mer, som langrenn, skiskyting, hopp og alpint. I 38 år var han aktiv. Like mange år deltok han i Landsskytterstevnet, fra Alta i nord til Evje i sør. 2019 var det siste stevnet han deltok på.

Hjemmegården overtok han i 1977. Han hadde fire kyr på den tiden, men det var travelt med jobb utenom. Nå nøyer de seg med seks sauer og ti lam. Greit å holde markene ved like. 20 mål rundt dørene, resten er utmark i Beinesdalen og på nordsiden av Valevatnet, hvor han har bygget Grunnetjørnstølen.

Olaf er en aktiv mann, som har deltatt både i det frivillige brannvesenet og Øvre Sirdal Leitegruppe. Politikk har aldri fristet. Historier og utklippsbøker om hendelser i Sirdal er derimot noe som interesserer Olaf svært mye. Han husker og kan det meste om dalen.

På 1930-tallet var det mange fra Sirdal som dro til Amerika. Selv hadde han fem onkler «over there». To på farssiden og tre på morssiden. Han fikk besøkt alle mens de levde.

Olaf har tre søsken, to lever fortsatt, Turid og Gunnar. Ester og Olaf har fire barn, Anbjørg, Karina, Håvard og Åselin. Sistnevnte omkom i 1999 i en tragisk ulykke i Sverige, under dykking. Det var et hardt slag for familien. Nå er det seks barnebarn som vil komme og gratulere morfar/farfar på 80 års-dagen.