Home>Friluft>Over snøfenner til fjellbeite
Et bilde som inneholder utendørs, pattedyr, fjell, flokk Automatisk generert beskrivelse
Friluft Front Nyhet

Over snøfenner til fjellbeite

Nå er det tid for å jage sauer og lam til fjellbeite. Våryre og glade så hopper og spretter de rundt omkring mens de er på vei til sommerens oppholdssted. Tre gårder på Kvæven og Fidjeland jaget dyrene til fjells på lørdag. Noen skal av gårde i dag og resten neste helg.

Wenche og Tore Kvæven dreiv sine 250 dyr til nordsiden av Valevatnet. Siri Fidjeland til Finnstøl og over Urdalskaret, mens Bjørg Hilde Fidjeland sine sauer og lam også ble flyttet opp i fjellet fra nærmiljøet.

Wenche og Tore startet fra Degveien klokka 0330. Det gjelder å komme tidlig i gang for å slippe unna varmen for dyrene.

Foto: Dyrene blir jaget over Vassfellåna på ei snøbru. Foto: Eric Vik.

Et bilde som inneholder utendørs, natur, himmel, sky

Automatisk generert beskrivelse

Saueflokken måtte passere flere snøfenner på ferden til sommerbeite. Foto: Eric Vik.

  • Vi var heldige med været. Bare noen plussgrader da vi startet, siden fikk vi både overskyet og vind. Det gjorde at det ikke ble så veldig varmt, forteller Tore etter å ha drevet sauene og lammene i åtte timer til oppholdsstedet like ovenfor Vatlandsdalen.

Et bilde som inneholder utendørs, pattedyr, fjell, flokk

Automatisk generert beskrivelse

God temperatur, med vind og overskyet vær, da dyrene ble jaget til fjells. Foto: Eric Vik.

Annonse

Omkring 15 snøflekker måtte passeres, men det gikk veldig fint. Vassfellåna må forseres to ganger. Den første gikk greit, der passerte de på snøbru. Den andre plassen var åpen og sauer og lam samt gjetere måtte vasse gjennom et steinkaldt snøvann. Det gikk heldigvis greit.

For Wenche og Tore var lørdagens saueflokk bare halvparten av flokken. Omkring 300 venter neste helg, hvis ikke varmen blir for krevende. De avventer og ser utviklingen av værforholdene. Denne lørdagen gikk det åtte timer å forflytte sauer og lam til sitt sommerbeite i Sinnesheiå.

Siri Fidjeland er også fornøyd med sin drift opp Finnstøl og over Urdalskaret. Nå håper hun turistene som er ute og går tar hensyn til dyrene og ikke slipper hunder løs. Det er viktig at dyrene får ro de første dagene, slik at sauer og lam finner hverandre i nytt terreng.

Et bilde som inneholder utendørs, gress, tre, himmel

Automatisk generert beskrivelse

Sauer og lam jages opp til Finnstøl. Foto: Siri Fidjeland.

Sommersesongen har med dette startet og 40.000 dyr forventes å bli kjørt til fjells de kommende ukene. Heiegjeterne sier det er bra med litt snø. Det forlenger beitesesongen, spesielt i nordhellingene der snøen tiner seinere. Det gir godt beite utover sommeren.

Nå venter tre måneders flott fjellbeite, før hjemkomsten i begynnelsen av september. Da er det samling og ettersanking som venter, før slakting og bearbeiding av kjøttet til jul.

Et bilde som inneholder klær, utendørs, person, tre

Automatisk generert beskrivelse

Heiegjeter Tore Kvæven hadde en flott tur til nordsiden av Valevatnet. Foto: Eric Vik.