Home>Front>Til fjellbeite med saueferja
Et bilde som inneholder vann, utendørs, innsjø, båt Automatisk generert beskrivelse
Front Nyhet

Til fjellbeite med saueferja

Varmen de siste dagene har satt fart i snøsmeltingen i høyfjellet. Det har igjen satt fart i bøndene med klargjøring og frakting av sauer og lam til fjells. Tusenvis har skiftet beite i løpet av uken.

På Valevatnet i Sirdal traff vi den mest originale transporten. Der fraktet Olav Sinnes sauene med sin 49-årige ferje.

Olav er «arkitekten» bak denne konstruksjonen. Og det er ikke få sauer og lam ferja har fraktet, vår som høst, over Valevatnet siden 1974. Neste år er det jubileum, 50 år.

Foto: Olav Sinnes styrer ferja og «matros» Olav Tjørhom er med.

Et bilde som inneholder utendørs, klær, person, innsjø

Automatisk generert beskrivelse

Olav har spesialbygget ferje og tilhenger for transport av sauer og lam.

Det startet med sju bønder som brukte ferja til å frakte sauer og lam til nordsiden av Valtevatnet. Denne sesongen er det to igjen, Geir Magne Hadland og Åse Bente Sinnes. Sistnevnte har tatt over gården til Olav på Sinnes og driver i tillegg med produksjon av is.

Annonse

Åse Bente har 130 vinterfora sauer. I år er det behov for fem turer over vannet med ferja, som har en 30 HK påhengsmotor. Sauene settes av på forskjellige plasser, men for de lokalkjente nevnes Svåbergstøl og Bjødnåne.

  • Regnværet på onsdag, med 21 mm nedbør, gjorde veldig godt for veksten. Det er ekstremt tørt i fjellet nå, sier Olav Sinnes, som er sammen med «matros» Olav Tjørhom.

Et bilde som inneholder utendørs, vann, himmel, sky

Automatisk generert beskrivelse

Bra logistikk for transporten med tilhenger og ferje.

Olav har bygget en spesialtilhenger for frakting av sau og lam. Den rygger ned til ferja. Da er sauene som står nederst på tilhengeren klar for ombordføring. Deretter legges en landgang fra øverste nivå, hvor lammene er, ned på ferja, som har tre «båser» ombord for dyrene. Til slutt rygges traktoren ned for å dytte ferja av grunn. Etterpå bærer det avsted, stilt og fint innover vannet med noen snøflekker på fjelltoppene. Et vakkert syn.

Et bilde som inneholder vann, utendørs, innsjø, kjøretøy

Automatisk generert beskrivelse

Ferja dyttes utpå slik at den flyter.

40.000 på fjellbeite

  • Sauetransporten er kommet godt i gang den siste uken. Jæren Smalalag forventer at omkring 40.000 sauer og lam er på vei til fjells denne sesongen, sier Ivar Magne Mellomstrand, styreleder for Smalalaget, til Sirdalmedia.

Neste uke forventes å bli den store uken med transport til fjells. En dyretransport får med seg omkring 300 dyr i hvert lass, fordelt på tre etasjer. På fylkesvei 450 møtte vi fredag en stor trailer som sperret Hunnedalsveien noen minutter for å laste av Tore Oftedals sauer og lam. Sauene hadde retning Blåfjellenden.

Et bilde som inneholder Landkjøretøy, utendørs, kjøretøy, himmel

Automatisk generert beskrivelse

En litt uvanlig parkering for lossing av sauer og lam.

Mellomstrand håper på noe regn. Det er viktig. Da vil graset bli friskere og gro bedre.

  • Regn og snøfenner gir et vanvittig godt beite. «Nygroe» eller nytt gras langs snøkantene, gir mye god næring til dyrene, sier Mellomstrand som håper på en god «økologisk» beitesesong dette året.

Et bilde som inneholder utendørs, gress, plante, fjell

Automatisk generert beskrivelse

Disse sauene med lam er på vei til Blåfjellenden.