Home>Front>Gårdsmuseum og camping
Et bilde som inneholder person, klær, Menneskeansikt, innendørs Automatisk generert beskrivelse
Front Nyhet

Gårdsmuseum og camping

Lindeland camping, gårdsmuseum og butikk med mange forskjellige håndlagde produkter, har mye å tilby besøkende. Karin Tove Netland er ildsjelen bak alt dette. Gården har hun arvet fra sine besteforeldre, Ingrid og Torvald Lindeland. Hun vet å ta vare på historien og har 500 gjenstander på loftet som er fra gården.

I mai flytter Karin Tove og mannen, Egil Netland, fra Tonstad til Lindeland. Karin Tove stortrives med å møte mennesker som kommer innom eller som «camper». Egil fungerer som «vaktmester» etter at han sluttet i politiet og ble pensjonist.

Foto: Karin Tove viser fram gamle gjenstander fra gården.

Et bilde som inneholder konstruksjon, tømmer, tre, tak

Automatisk generert beskrivelse

Der finnes massevis av gamle redskaper fra gården.

Hittil i år har de hatt 51 overnattinger i mai og 237 i juni, mesteparten utlendinger (90 prosent) med bobiler. For 350 kroner døgnet får de tilgang til toalett, dusj, lite kjøkken og muligheter for å fiske fra kano eller båt.

Campingplassen ble skilt ut med egen måler da næringsstrømmen ble tatt bort. Mer uforståelig er det derfor at museet, butikken og kafeen ikke skal få støtte til næringsstrøm.

Annonse

Kaffe og nybakte lapper er kjent fra Karin Toves kjøkken, med rømme og jordbærsyltetøy eller Egils selvplukkede blåbær. Varme lapper og potetkaker fra bestemor Ingrids helle, husker Karin Tove svært godt fra barndommen.

  • Jeg husker svært godt da bestemor gikk ned en luke i golvet til kjelleren med jordgolv. Der stod treskoene klar, før bakstehella ble fyrt opp og nybakte potetkaker og lapper ble servert, minnes Karin Tove.

To våningshus ble bygd sammen på 1700-1800 tallet på gården Nygård som det heter. For et par år siden var taket i så dårlig forfatning at det måtte rives. Huset er nabo til den gamle løa som er tatt i bruk til museum og utsalgssted.

Ekteparet kunne ønsket å få noe støtte til å renovere et så gammelt verneverdig hus med rundtømmer. Det viser seg imidlertid å være problematisk. Både til støtte uten- som innendørs. Det er bevaringsverdig med rundtømmer innendørs, men det vil koste flere millioner kroner å sette det i stand.

Et bilde som inneholder innendørs, tre, tilbehør, veske

Automatisk generert beskrivelse

Ryggsekker finnes i mange varianter.

I butikken finnes husflidsprodukter. I tillegg er det støpte lys og bilder som er tovet. Så finnes det produkter som er strikket, heklet og vevd. I tillegg en del sølvprodukter som smykker og ringer. På Tonstad finnes ikke ledige lokaler for husflidsproduktene, så kanskje flyttes alt opp her og da vil en i tilfelle ha åpent i helger utover høsten.

Et bilde som inneholder tre, tregulv, tømmer, gulv

Automatisk generert beskrivelse

Bøker bevares i glassmonter for de er så skrøpelige.

Butikk, resepsjon, kafe og gårdsmuseum er i den gamle løa. Den er ombygd og tilpasset formålet. Tidligere hadde Karin Tove avtale med Haga Buss, der de kom innom med busslaster på 50 besøkende for lunsj. Nå er det historie, nå kommer mindre grupper på besøk eller lokalene blir brukt til selskaper.

Karin Tove er levende opptatt å bevare de gamle tingene. Hun har tatt vare på cirka 500 gjenstander fra gården. Alt har sin historie og det er verd å kunne vise fram til barn og barnebarn, hvordan gårdsdrift var i gamle dager.

Karin Tove har klart å opparbeide et godt renomme. Hun legger mye arbeid og sjel ned i denne plassen. Ekteparet blir ikke rike av å holde på, men det gir dem mye tilbake med sosial kontakt med dagsbesøkende og ikke minst alle turistene som overnatter her i løpet av sommeren.

Plassen er verd et besøk, med kaffe og varme lapper med blåbærsyltetøy. Kan anbefales.

Et bilde som inneholder person, klær, innendørs, vegg

Automatisk generert beskrivelse

Karin Tove med noen nisseprodukter.

Et bilde som inneholder utendørs, gress, klær, person

Automatisk generert beskrivelse

Egil Netland ( til høyre) viser en nederlandsk familie mulightene for å bruke båt eller kano.