Home>Front>Leir for ukrainere i Ådneram
Et bilde som inneholder person, klær, gress, utendørs Automatisk generert beskrivelse
Front Nyhet

Leir for ukrainere i Ådneram

Denne uken er 13 flyktninger fra Ukraina på leir i Stavanger Turistforenings hytte i Ådneram. Stavanger kommunes flyktningeenhet har bedt Turistforeningen om å arrangere aktivitet for ungdommene i alderen 17 – 22 år.

Marte Dale og Ronny Rustøen er aktivitetsledere for STF. Første kvelden var det bål ved hytta etter bading like nedenfor. Tirsdag startet de med forskjellige aktiviteter for å bli bedre kjent. Tirsdag ettermiddag skal de på tur inn i Flatstøldalen.

Onsdag blir det langtur, for så å avslutte torsdag med kanopadling og fisking. Fredag er det rydding og utvasking før hjemturen.

Foto: Deltakerne samlet i Ådneram, Marte Dale (rødt hodebånd) og Ronny Rustøen (oppi treet), med gruppen. Noen ønsket ikke å bli avbildet.

Et bilde som inneholder utendørs, person, klær, gress

Automatisk generert beskrivelse

Aktivitetslederne, Marte Dale og Ronny Rustøen.

  • Alle deltakerne må være med å lage maten til de forskjellige måltider, sier Ronny. – Den første kvelden ble det spilt Monopol til klokka to på natten.

Flyktningene er bosatt i Stavanger-regionen. Tre av deltakerne, med engelsk-kunnskaper, fungerer som tolker.

Annonse

Deltakerne har lite kjennskap til norsk friluftsliv. Hvordan de skal kle seg. Hvilke fottøy som er nødvendig. Hvordan man oppfører seg i naturen. Dette skal de lære, og utstyr har de fått låne på Frilageret.

  • Turistforeningen jobber bevisst mot ungdom i alderen 15 – 17 år. Hvert år tar vi ut en gruppe på 15 medlemmer som vi følger ekstra tett opp i løpet av et år. Gruppen ønskes sammensatt med mangfold og forskjellige bakgrunner, også minoritetsbakgrunner, sier Ronny Rustøen.

Når dette kurset er ferdig på fredag, skal de to kurslederne motta åtte kinesere som skal gjennomgår et kurs på Taumevasshytta. Det er ferskinger på fjellet og da må en begynne med bekledning og fottøy. Hvordan man oppfører seg i naturen. Hvordan allemannsretten virker. – Her starter vi fra bunnen av og lærer dem mest mulig om hvordan det er å gå på tur i Norge og om hvordan man oppføre seg i naturen.

Et bilde som inneholder utendørs, person, Menneskeansikt, gress

Automatisk generert beskrivelse

Ruslana trives med å være i den norske naturen.

Ruslana (22) har vært i Stavanger-regionen i tre måneder. På denne tiden har hun vært to turer til Preikestolen og to turer til Månafossen, med overnatting en gang.

  • Jeg liker svært godt å være på tur i den norske naturen. Der opplever jeg fred og frihet. Helt fantastisk, sier Ruslana.

I Ukraina holdt hun på med utdannelse for å bli web-designer. Nå satser hun på skole til høsten, hvor hun kan lære seg norsk. Så vil hun fortsette med mer utdannelse innen web-designer-faget.

Men nå nyter de stillheten og freden i Ådneram. Dessverre i surt vær, med mye nedbør. Det gjør ingen ting, når de har gode regnklær for å være ute i.

Et bilde som inneholder klær, utendørs, person, tre

Automatisk generert beskrivelse

Tirsdagen startet med lek for å bli bedre kjent.

Et bilde som inneholder person, klær, utendørs, bruk

Automatisk generert beskrivelse

Deltakerne fant forskjellige ting i naturen, så ble det oversatt til ukrainsk. Deretter skulle dette brukes i en lek, der navn og gjenstand skulle forenes.

Et bilde som inneholder utendørs, klær, person, sko

Automatisk generert beskrivelse