Home>Front>Lite overnattingsgjester
Et bilde som inneholder person, klær, Menneskeansikt, svømmebasseng Automatisk generert beskrivelse
Front Nyhet

Lite overnattingsgjester

Mens byene i Sør-Norge melder om godt besøk på hoteller og overnattingssteder, på grunn av rimelig kronekurs, er ikke det tilfelle i utkantene og i distriktene. I Sirdal meldes det om overraskende lite besøk.

Dette gjelder både overnattingssteder, som bruk av egne hytter. Lite turister og det dårlige været så langt i juli, får ta en del av skylda.

  • Jeg tror turistene planlegger sin rute ut fra værutsiktene. Så langt har det ikke vært det store trykket hos oss. Vi har massevis av ledige senger, sier Simen Berge, daglig leder ved Sirdal Høyfjellshotell. De tre første ukene i juni var det relativt bra besøk, helt til nedbøren kom.

Berge er nå opptatt med å åpne den nye pizzarestauranten i Handleriet. Den åpner førstkommende lørdag.

Foto: Johan Eiane har satset millionbeløp på varmepumper og vannbåren varme til svømmehallen.

Et bilde som inneholder person, utendørs, Skjegg, mann

Automatisk generert beskrivelse

Simen Berge kunne ønsket flere gjester til Sirdal Høyfjellshotell.

Da Sirdal kommunestyre tok bort næringsstrømmen ved et enkelt vedtak og uten forvarsel, føk kostnadene i været. Strømregningen ble plutselig tre millioner kroner, eller ti ganger dyrere i året for Sageneset feriesenter.

Annonse

Sageneset feriesenter har satset på varmepumper i ni hytter. I tillegg ble det foretatt dypvannsboring med tre hull for å legge inn vannbåren varme i svømmehallen. En investering på 1,2 millioner kroner.

  • Det er en del av sjelen vår med svømmehallen, på 8 x 12 meter. Nå tilbyr vi gjestene 30 grader i vannet året rundt, sier Johan Eiane, eier og daglig leder av feriesenteret.

I tillegg har de 25 hytter til utleie. Ellers er det mange hytter i området sammen med campinghytter som leier fast plass. I sommer har det hovedsakelig vært gjester fra Tyskland og Nederland på besøk.

  • De siste ti årene har utleie til bedrifter vært den viktigste inntektskilden for oss. Det har vært så enormt stor aktivitet i dalen, med anlegg og hyttebygging, at de har kjøpt kapasiteten vår fra mai – november, sier Eiane. – Nå er det bråstopp i det markedet. Nå er jeg alene som jobber her.

Et bilde som inneholder person, klær, Menneskeansikt, mann

Automatisk generert beskrivelse

Johan Eiane satset på vannbåren varme i svømmehallen.

Sirdal kommunes turistinformasjon på Kvæven har nå innskrenket til å ha åpent fem dager, onsdag – søndag. Corinna Krüger som jobber der, forteller at det er mindre besøk denne sommeren. Flest utlendinger kommer innom og spør etter aktiviteter, og hvor de kan gå turer ? Hvor finner vi dagligvareutsalg ? Hvor kan vi tømme toalettet i bobilen ?

I vår ringerunde med turiststedene, får vi opplyst at et toalett på Håheller er stengt. Men nå er toalettet på Dorga åpnet igjen.

  • Vi mangler markedsføring om hva vi kan tilby. Turistene etterspør også suvenirer, men det har vi ikke. Ei heller klistermerker til å ha på bobilen, sier Krüger, det samme gjelder også Kjeragbolten.

Et bilde som inneholder Menneskeansikt, person, klær, innendørs

Automatisk generert beskrivelse

Corinna Krüger ved turistinformasjonen på Kvæven.

Anita Haugen ved Haugen Hytteutleie & Camping melder om relativt jevnt godt besøk denne sommeren. Bobiler eller hytteturister blir gjerne værende i to-tre netter. Det er rimelig for dem med den lave kronekursen. De fleste er utlendinger og tilnærmet 100 prosent skal besøke Kjerag før de drar videre.

Både Tonstadli Feriesenter og Sirdal Skisenter & Sommerpark melder om ledig kapasitet. Foreløpig har juli vært rolig så langt i ferien.