Home>Front>Må vurdere vannstanden i Nessefossen
Et bilde som inneholder utendørs, kjøretøy, Landkjøretøy, tre Automatisk generert beskrivelse
Front Nyhet Nyhet forts.

Må vurdere vannstanden i Nessefossen

Når du skal bade i Nessefossen er det viktig at du vurderer vannstanden og strømningene i elva hvis det er høy vannstand, forteller Torfinn Nesset (72), som er oppvokst på Nesset like ved fossen, til Sirdalmedia.

  • Det finnes en jettegryte som de vanligvis hopper eller stuper i og den kan være skummel med mye strøm, spesielt ved høy vannstand.

Nessefossen, mellom Tjørhom og Sinnes, er et yndet badested. I fint vær vrimler det vanligvis av turister der. Fastboende er blitt lært opp, i generasjoner, om høy og lav vannstand, sterke og svakere strømninger i elva. Turistene har ikke den bakgrunnen og derfor skjer det gjerne nestenulykker, eller drukning som på lørdag.

En mann i 60-årene fra Stavanger omkom etter fall i fossen lørdag ettermiddag. Alarmen til nødetatene gikk klokka 1559, og dykkere fant ikke personen før klokka 17.23. Luftambulansen kom til stedet klokka 16.23, mens redningshelikopteret med fire dykkere ankom klokka 16.34. Dykkerne landet på et jordet på Nesset og de ble fraktet til ulykkesstedet med bil. Deretter måtte de bære alt utstyret til fossen.

Foto: Pila viser hvor Nessefossen ligger.

Et bilde som inneholder utendørs, fjell, vandring, folk Automatisk generert beskrivelse

Dykkerne i røde våtdrakter gjør seg klar for dykking og leting etter den savnede mannen.

Sirdal Brann & Redning, avdeling Tjørhom, kom til stedet først og de satte i gang med overflatesøk. Det betyr at en brannmann tar på seg våtdrakt, redningsvest, dykkerbriller og snorkel. Så er vedkommende bundet med tau, slik at det er god forbindelse med kolleger på land.

Annonse

  • Vedkommende hadde omkring 15 turer ut i fossen for å se om noe kunne observeres. Det var vanskelig sikt på grunn av alt det hvite skummet fra fossen, sier Anders Tjørhom som var utrykningsleder for Sirdal Brann & Redning.

Tjørhom uttrykker at alle generasjoner kjenner til forholdene i Nessefossen og hvor skummelt det kan være. Han kjenner til noen ungdommer som gjerne ville badet der samme dag, men foreldrene sa at forholdene ikke var sikre nok for bading denne dagen. Dermed ble det bading i Tjørhomfjellets anlegg i stedet for.

  • Prosentvis er det høyere andel ulykker og drukninger i elver ved bading, enn bading i vann eller sjø, opplyser Brynjar Østrem, redningsdykkerleder i Rogaland Brann & Redning, til Sirdalmedia.
  • Det er farligere å bade i en elv på grunn av sterke strømninger, sterke krefter av rennende vann og en dyp jettegryte med utgravinger her i dette tilfelle, sier Østrem, som hadde tre dykkere med seg på vaktlaget som ble fraktet med redningshelikopteret Sar Queen fra Stavanger til Nessefossen.

Et bilde som inneholder transport, luftfartøy, helikopter, utendørs Automatisk generert beskrivelse

Redningshelikopteret fraktet vaktlaget med fire dykkere til leteaksjonen i Nessefossen.

Ifølge Østrem skal en vurdere vannføringen i elva før en eventuelt hopper uti. I den vurderingen bør du også kunne lese om elva er farlig eller ikke, før du bader der.

Da dykkerne ankom Nessefossen, må Østrem gjøre en del vurderinger og snakke med brannmannskapet under klargjøringen. Så er det strenge regulerte prosedyrer som skal følges under selve dykkingen. Lørdag var det en dykker som gikk uti først, mens en annen stod klar for innsats etterpå. Heldigvis ble vedkommende funnet ganske raskt og tatt på land, men vedkommendes liv var ikke til å redde, til tross for livreddende førstehjelp ble igangsatt med en gang.

  • Jeg er virkelig imponert over innsatsen til deltidsmannskapet i Sirdal Brann & Redning. Lørdag gjorde de en kjempeinnsats, mener Kjetil Presterud, brannsjef og innsatsleder fra Flekkefjord Brann & Redning.
  • De la også godt til rette for dykkerne som ankom noe senere, med en situasjonsrapport fra fossen.

Skal du bade i Nessefossen må du vurdere vannføringen, om den er høy og strid, eller rolig. Det er viktig. Det er ingen skam å snu.