Home>Front>200 får matutdeling ukentlig
Et bilde som inneholder Menneskeansikt, klær, person, smil Automatisk generert beskrivelse
Front Nyhet

200 får matutdeling ukentlig

Det er mange i Sirdal som sliter med en strevsom hverdag og har en sårbar økonomi som ikke strekker til. Ukentlig er vi oppe i omkring 200 personer som får mat, trengende mennesker fra Sirdal, Polen og Ukraina, sier Steinar Skretting og Arne Ivar Haughom, henholdsvis leder og kasserer av Sirdalskameratene, til Sirdalmedia.

Da vi skrev om dette tiltaket i desember, var det litt over 100 personer på listen som fikk mat. Nå er det nesten doblet. I fjor endte det med utdeling av 45 tonn mat fra Matsentralen i Sandnes. Skretting tør ikke tippe årets tonnasje. Det fyker i været med den pågangen som er nå.

Det går mye tid til dette frivillige arbeidet. Hver uke brukes tre dager til forberedelser og innhenting samt utdeling av mat. Det går på rundgang blant 30 medlemmer som er med på dette.

Skretting oppfordrer private til å komme med mat, bær, frukt og syltetøy for å nevne noe. «Med hjerte for Sirdal» kan du også komme med bidrag (anonymt) via 688938 på Vipps eller vanlig bankkonto 3080 32 06631.

  • Økte matpriser, sammen med økte renter, og ikke minst økte strømpriser, merkes i lommeboka, sier Haughom.

For at familier skal få en normal ferie sammen med barna, er en også med, i noen tilfeller, å sponse ferier. Det arrangeres også tur til Badeland i Lyngdal.

Sirdalskameratene deler ikke bare ut mat. De har også besøkstjeneste og rådgivning innen økonomi. Dette er tidkrevende. Foruten mat fra Matsentralen, får de også bidrag fra Coop Extra på Tonstad og Kvinlog sammen med bakervarer fra Tonstad Bakeri. I tillegg kommer det varer fra Jæder i Gjesdal.

Annonse

Foto: Arne Ivar Haughom og Steinar Skretting gjør en stor frivillig innsats, sammen med 30 andre.

Arkivfoto fra desember i fjor av lageret med mat og drikke.

  • Til daglig har vi lite samarbeid med NAV. Det kunne vært ønskelig med bedre og mer dialog med dem, sier Skretting. – Vi kunne også ønsket flere unge mennesker til å være med på denne tjenesten.

Utlån av klær og utstyr, spesielt til leirskoler, må snarest komme på plass. Skretting sier det er et skrikende behov, for at barn ikke skal bli stående på utsiden og ikke kunne delta på grunn av mangel av klær og utstyr.

Siden pågangen har økt så mye dette året, har Sirdalskameratene søkt Sirdal kommune om støtte på 171.760 kroner. Det trenges til matutdeling, gjenbruksbutikk, snakkekafe, økonomi og rådgivning. I tillegg håper de å kunne få tak i en brukt liten varebil, såkalt «pizzabil» til deres daglige behov.

  • Vi driver også med språkopplæring for de nye flyktningene fra Ukraina. Ukentlig ber vi kommunen om å få 30 ferdige middager fra Sirdalsheimen.
  • Situasjonen har bare blitt verre og verre dette året. Det er hjerteskjærende å se så mange familier komme for å hente mat på Øksendal skole, sier Skretting, som bare deler ut mat og annet utstyr. Ikke penger eller støtte, det må de henvende seg til NAV om.