Home>Nyhet>Årets rypejakt stenges
Et bilde som inneholder hønsefugl, skotsk rype, fugl, utendørs Automatisk generert beskrivelse
Nyhet

Årets rypejakt stenges

Årets kyllingproduksjon for ryper har sviktet. Bestanden er så svak at statsforetaket stenger sine områder for rypejakt i Sør-Norge denne sesongen, opplyser Kristian Eiken Olsen i Statskog, regionansvarlig for jakt, fiske og friluftsliv i Sør-Norge, til Sirdalmedia.

Rypa legger mange egg. Noen ganger vokser mange opp, andre ganger dør de fleste kyllingene. Dette gir store svingninger i bestanden, ifølge Statskog.

Hvor mange kyllinger som faktisk vokser opp, avgjøres i veldig stor grad av predasjon fra rev og annet smårovvilt. I år har det vært lite mus og lemen i Sør-Norge, noe som har økt presset på rypekyllingene.

Foto: Ingen rypejakt i Njadarheim denne sesongen. Foto: Jan Frode Haugseth.

Et bilde som inneholder Menneskeansikt, person, sort og hvit, mann

Automatisk generert beskrivelse

Kristian Eiken Olsen sier det er lite overskudd med kyllinger dette året.

Eiken Olsen beroliger med at det er bra med stamfugler. At det ikke kan jaktes på ryper fra 10. september, skyldes at det ikke er overskudd å høste.

Annonse

Snøen lå lenge denne våren og da ble det en sein vår. Det betyr igjen at rypene søkte barflekker for å føde nye kyllinger. Da blir de mer utsatt for vilt.

Eiken Olsen har informert alle jegerne som har kjøpt jegerkort via e-post. I Njadarheim var jaktkortene utsolgt til 40 jaktlag. I tillegg var det klargjort 200 dagskort. Telefonen har kimt hele fredagen etter at meldingen fra Statskog ble kjent.

  • Jeg kan ikke minnes i mine 15 år i Statskog at så store områder i Sør-Norge har vært stengt for rypejakt. Kjente jaktområder som Dovre, Trysil og Rendalen, for å nevne noen, er stengt for denne sesongen, sier Eiken Olsen.

Rypejakten svinger fra år til år. I fjor var det en svært lovende sesong, mens det for inneværende sesong må stenges av for å ha bærekraftig forvaltning på sikt. Nord for Trøndelag er det positive tegn til god fangst av ryper og skogsfugl.

Sist gang det var tilsvarende svak rypeutvikling var i 2019. Året etter var det et sterkt oppsving, før rypetallene har vært mer stabile de to siste årene.

At det igjen skulle komme en nedgang, er som forventet, mener ekspertene. Dette er et resultat av naturlige sykluser i naturen, og sånn sett ikke alarmerende så lenge en holder igjen på jakttrykket i svake år.