Home>Front>Bar pasient i fem timer i ulendt terreng
Et bilde som inneholder utendørs, vann, klær, gruppe Automatisk generert beskrivelse
Front Nyhet Nyhet forts.

Bar pasient i fem timer i ulendt terreng

Dette var den tyngste og tøffeste aksjonen til fots. Å bære en 17-åring på båre fra Sandvatn-hytta til Lortabu, var en strabasiøs tur og utfordring i dårlig vær og mørke, forteller Arvid Tjørhom, leder for Øvre Sirdal Leitegruppe, til Sirdalmedia.

Ved 15-tiden onsdag fikk ØSL-lederen forespørsel fra AMK Sørlandet om de kunne hjelpe til med å redde en skadet person ned fra turistforeningens hytte på Sandvatn. Helikopteret hadde ikke mulighet for å fly i så lavt skydekke, tåke, sterk vind og regnvær.

10 medlemmer meldte seg og de brukte to timer fra Lortabu inn til Sandvatn, omkring 12 – 13 kilometer. Vedkommende som var skadet, hadde trødd på en spiker som gikk gjennom foten og vedkommende kunne ikke gå. Stavangerjenta var vertskap på hytta til Stavanger Turistforening, sammen med en kollega.

Foto: Tøff og strabasiøs tur fra Sandvatn til Lortabu.

Et bilde som inneholder kart, atlas, tekst

Automatisk generert beskrivelse

Hjemturen fra Sandvatn til Lortabu tok fem timer.

Hjemturen tok fem timer fra hytta på Sandvatn til Lortabu. De var ikke framme før ved midnatt. Det var tåke, regnvær og sterk vind. I tillegg var det sleipt og glatt fordi hjelpemannskapene måtte gå utenfor løypa. Da ble det tyngre og det gjorde ikke oppgaven lettere.

Annonse

Pasienten var pakket inn i en «Jervensekk» og beskyttet for vær og vind. Hjelpemannskapene benyttet bæreseler som de festet til båren. De måtte skifte på bæringen og rullerte ofte i det ulendte terrenget. Ved kryssing av broen ved Mangædne, måtte de bare være to personer, en foran og en bak. De hadde mange utfordringer og siste etappen ned Lysebekken i mørke til Lortabu var en utfordring. Glatt og sleipt samtidig som det var vanskelig å balansere båren i den skråningen.

Et bilde som inneholder utendørs, klær, person, Turutstyr

Automatisk generert beskrivelse

Over brua ved Mangædne var det bare to personer som kunne bære båren.

  • Tøffeste oppdrag jeg har vært med på. Å hjelpe noen i Kjeragplatået er bare å regne for søndagsskole i forhold til denne oppgaven, forteller Arvid Tjørhom.

Da mørket kom sigende, måtte de ha en person foran med hodelykt for å lyse opp hvor det var lettest å gå med båren. Mange plasser måtte de gå utenom stien, på grunn av vanskeligheter med steiner og glatte partier.

De ti medlemmene av ØSL-gruppen som var med på oppdraget var Arvid Tjørhom, Gunhild Kvinen, Lone Stormoen, Morten Haugen, Per Magne Sinnes, Torger Åge Sinnes, Tor Inge Tjørhom, Jørgen Omlid, Håvard Tjørhom og Joe Thrugood.

Da de kom fram til Lortabu fikk pasienten skyss med Håvard Tjørhom, som leverte henne til hjemmeadressen i Stavanger. Vedkommende tok selv kontakt med legevakten.

Et bilde som inneholder utendørs, gress, himmel, vandring

Automatisk generert beskrivelse

Sleipt og vanskelig å bære båren i mørke.