Home>Front>Ettersanking i regn og tåke
Et bilde som inneholder utendørs, sky, gress, himmel Automatisk generert beskrivelse
Front

Ettersanking i regn og tåke

Ettersankingen etter sau og lam i Sirdal/Setesdal-heiene denne høsten har i perioder vært en stor utfordring for mannskapene, med mye nedbør og tåke i perioder, sier Ivar M. Mellomstrand, styreleder for Jæren Smalalag, til Sirdalmedia.

Heiegjeter Ola Oftedal fra Ålgård, har sammen med broren Halvard, har hatt ansvaret for 5.406 sauer og lam i Suleskardheiene denne sommersesongen. Nå er de på ettersanking fordi omkring 10-15 prosent av denne flokken ikke var med til skiljegårdene på Rosskrepp første gangen, i begynnelsen av september.

Elver og bekker har i perioder blitt dobbelt så store som vanlig. Da er det mer krevende å drive sauene og finne plasser hvor en kan krysse elver og bekker.

  • Da går det seinere. Med litt tåke blir det utfordrende, men vi har hatt mange fine dager også, sier Ola, som starter på ny økt torsdag sammen med 6-7 andre.

Foto: Denne «hjemmelagde» brua pleier vanligvis være god å drive sauene over på denne årstiden, men denne gangen gikk det ikke på grunn av overvann. Foto: Ola Oftedal.

Et bilde som inneholder person, klær, utendørs, vann

Automatisk generert beskrivelse

Ola Oftedal fra Ålgård trives i fjellheimen med tilsyn av sauer og lam.

Ola er klar med ullsokker og joggesko. Når du kommer hjem om kvelden er du klissvått. Men med god smøring på beina, klarer han å unngå gnagsår. Det er viktig. En uke gikk han 220.000 tellerskritt til sammen, uten å få noen sår på beina.

Annonse

De holder seg mye på vestsiden av Rosskreppfjorden. Midt på fjorden, kommer en elv og der var det krevende å krysse med en saueflokk. De måtte noen hundre meter vekk fra vanlig krysning, en midlertidig bru som de har laget. Den var helt oversvømt i perioder.

Ola og Halvard satser på god dyrevelferd for å få dyrene hjem, trygt og godt, etter en flott sommerferie på fjellbeite. – Det er kjempekjekt å komme til skiljegården med savnede sauer og lam og se den gleden som utspinner seg blant eierne, sier Ola, som til daglig er politibetjent og må hjem til noen vakter innimellom.

Ettersankingen pleier vanligvis vare fram til begynnelsen av november. Er det fortsatt noen savnede dyr da, må de utvide søksområdet og da er det gjerne turer mot Blåsjø eller Bossvatn i Bykle.

To 14-åringer fra Øvre Sirdal, lokale gutter, kom også med en forespørsel om de kunne få være med på ettersanking noen dager. Det fikk de, og det satte begge parter stor pris på. Guttene syntes det var travelt, men kjekt å få være med.

Hvis du observerer sauer og lam i Suleskardheiene etter 15. oktober, vil gjerne Ola ha beskjed på telefon 41066241, om stedsangivelse eller GPS-koordinat, hvis det er mulig.

Et bilde som inneholder utendørs, landskap, gress, fjell

Automatisk generert beskrivelse

Saueflokken venter på klarsignal før de kan gå over brua. Foto: Ola Oftedal.

Et bilde som inneholder utendørs, klær, sau, person

Automatisk generert beskrivelse

Livar Ravndal fotografert 30. august da han kom ned med saueflokken til Rosskrepp.

  • Denne sesongen har det gått veldig bra på sauesankingen. Vi hadde totalt 7.500 i saueflokken, men manglet 1.300 ved første telling og skiljing på Rosskrepp, forteller heiegjeter, Livar Ravndal, fra Gjesdal.
  • Ved første ettersanking fikk vi med oss 1.000 dyr. Nå gjenstår 280 som mangler. Klarer vi å finne 100, er det en bra sluttsum og innenfor 2,5 prosent i tap. På landsbasis er tapet ti prosent, sier Ravndal.

Livar opplyser at det har vært mange lange og tunge dager i regnværet. I ukene er han gjerne alene, men i helgene er det flere som melder seg for innsats. Da er de som regel 4 – 8 personer som deltar i letingen.

Han har et stort område til sine sauer og lam, fra Brokke til Nomeland, Uppstad og Omlid. Hovedsakelig på østsiden av Rosskreppfjorden. Letingen har pågått fra Bossvatn i Bykle til Øyuvsbu turisthytte. Nå må en gjerne utvide leteområdene og konsentrere seg mer om utkantene.

  • Det blir en del mils gange i løpet av uka, men det finnes ikke finere jobb enn å vandre i fjellheimen på denne måten, sier Livar, som regner med å avslutte letingen omkring begynnelsen av november.

Et bilde som inneholder person, klær, mat, innendørs

Automatisk generert beskrivelse

Sein middag klokka 2330 en kveld, med ytrefilet av hjort. Fra venstre Sondre Ravndal, Jonas Alvestad og Johan Ravndal. Foto: Livar Ravndal.