Home>Arkiv>Vardebrenning søndag
Arkiv

Vardebrenning søndag

Førstkommende søndag blir det vardebrenning mot vindkraft i Sirdal. Motvind Norge og de lokale deltakerne arrangerer søndag klokka 1800 vardebrenning på Grubbå ved tunnelene ved Tippen ovenfor Ertsmyra på Tonstad.

Totalt vil det bli 373 bål, hvorav 52 er fordelt i 22 andre land, opplyser Eva Snarli i Motvind Norge.

Irene Njå-Gjellestad har skrevet følgende innlegg i forbindelse med vardetenningen.:

Vardetenningen, i den formen den er nå, startet på Vardafjell i 2019. Lars Urheim var den som blinket ut ideen om å samle motstanderne i hele landet, inkludert å lage en vardetenning i de da 13 områdene NVE hadde pekt ut.

Vindkraftmotstandere hadde brukt det før oss, men nå samlet vi oss. Vi la steiner i en varde foran Stortinget ved markeringen 8. september i 2019, der hver stein ble fraktet fra, og merket med navn til et fjell som var blinket ut, eller sprengt i stykker i vindkraftsammenheng. Agder bidro med flere steiner.

Da markeringen var over, startet jeg arbeidet med å samle vardetennere, men fant raskt ut at 13 ble for lite, og satset alt på å få det større. Det var tungrodd første året. Jeg var et ukjent navn, folk hadde nok med sitt og så videre. Men Agder utmerket seg. Det var fylket med flest vardetenninger (19 stk) og også fylket som krevde minst av meg.

Annonse

Agder kunne dette. De var selvgående og visste hva motstand og nitidig jobbing var. De grep muligheten og spredte budskapet om vardetenning. I årene etterpå har Agder vært stødige, grundige og de leverer. Jeg har inntrykk av at natur, det å ta vare på natur, er viktig for mange i Agder. De er kanskje ikke alltid de mest høylytte, men imponerer med sin evne til å jobbe jevnt og trutt mot målet.

I år har Agder så langt 46 merker/bål på kartet. Bjørn Nissen og Anita Nersten har vært til god hjelp som innkastere, samt at Agderværingene er seg selv lik. De jobber på. Det vil bli flere bål. Av erfaring kommer det ramlende inn folk fra nord, øst og vest i siste sekund, og det gjelder ikke minst fra Agder. De kommer av seg selv, når de har bestemt seg for det