Home>Front>Fra ideell produksjon til snøfokk
Et bilde som inneholder natur, utendørs, snø, himmel Automatisk generert beskrivelse
Front

Fra ideell produksjon til snøfokk

Fredag har vært en ideell dag for snøproduksjon, med 15 minusgrader på morgenkvisten. Stille fra skyfri himmel. Lørdag ettermiddag og ett døgn framover er det meldt om gult farevarsel for snøfokk.

Fidjeland Skitrekk kom i gang med snøproduksjonen tirsdag og Torbjørn Tjensvold regner med at han skal være ferdig i løpet av lørdag. Da er det produsert nok snø til årets sesong og det skulle gi en god såle. Ifølge Tjensvold er dette helt ideelt vær for snøproduksjon. Når han doser ut snøen for å åpne bakken, vil han vente og se an værmeldingene framover.

Ånen Ådneram ved Ådneram Skitrekk startet snøproduksjonen torsdag. De er kommet godt i gang, men regner med noen uker før det er tilstrekkelig med snø. De vil produsere all snøen, slik at det blir nok til alle trekk og bakker, før de åpner.

Roy Kleiberg ved Sirdal Skisenter, har ansvar for produksjon for både Tjørhomfjellet og Ålsheia. Produksjonen i begynnelsen av uken var ikke den beste, og han fikk signaler på at noen kanoner måtte flyttes. Nå er det maksimal produksjon.

Det betyr at det produseres 240 kubikkmeter i timen i Tjørhomfjellet og 180 kubikkmeter i Ålsheia. Hadde de hatt tilgang til mer vann, kunne produksjonen vært enda høyere, sier Kleiberg.

Foto: 27 snøkanoner går for fullt på Fidjeland.

Annonse

Et bilde som inneholder tekst, kart, atlas, Elektrisk blå

Automatisk generert beskrivelse

Gult farevarsel er sendt ut fra Meteorologisk Institutt, med advarsel om ventet kraftig snøfokk lørdag og søndag i Øvre Sirdal.

Fra lørdag kveld er det ventet kraftig snøfokk på fjellovergangene i Sør-Norge. Farevarselet gjelder blant annet for Øvre Sirdal, Hovden og flere steder i Åseral.

  • Det ventes lokalt snøfokk i fjellet på grunn av kombinasjonen av kraftig vind og snø. Vinden vil øke først i sør, fra sent lørdags kveld også i nord, står det i varselet.

Beregn ekstra tid til transport og kjøring. Følg råd og sjekk status fra transportaktører. Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene. Unngå unødvendig ferdsel på utsatte steder, anbefaler meteorologene. Det er ventet redusert sikt og det kan være lokalt vanskelige kjøreforhold grunnet snø som pakker seg i veibanen. Kolonnekjøring kan bli innført og/eller veier kan bli stengte på kort varsel.

Faren er beregnet å være ferdig søndag ettermiddag.

Et bilde som inneholder utendørs, snø, himmel, vinter

Automatisk generert beskrivelse

Idyllisk å se snøen når sola kommer på formiddagen.

Et bilde som inneholder sky, himmel, utendørs, skyer

Automatisk generert beskrivelse

27 snøkanoner av dette slaget spyr ut snø.

Et bilde som inneholder utendørs, snø, himmel, sky

Automatisk generert beskrivelse

Kunstsnøen legges i hauger i første omgang.