Home>Front>Fikk stoppet sju italienere på vei til Kvinen
Et bilde som inneholder utendørs, snø, himmel, vinter Automatisk generert beskrivelse
Front Nyhet

Fikk stoppet sju italienere på vei til Kvinen

Paul Olav Ousdal fikk tirsdag ettermiddag avverget sju italienere til å gå videre til Kvinen Turisthytte. Etter råd fra kjentmannen Ousdal, snudde følget. Turistene ankom Flesebekk ved 12-tiden i en italiensk bil. De ble advart før start av en pensjonert politimann, men tok ikke rådene på alvor.

Ousdal kjører i helger og ferier med scooter-bagasje for hytteturistene. Han kjørte forbi reisefølget oppover fra Flesebekk til Donsen flere ganger. Han så at skiferdighetene ikke var de beste. Heller ikke utstyret var av beste kvalitet for det været som er nå for tiden, med snøbyger og kraftige vindkast.

Turen fra Flesebekk til Donsen er på tre kilometer og det gikk ikke fort oppover. De brukte 2,5 time på den etappen. Italienerne tenkte å ta sommerløypa opp over Sandtjødn. Der fikk en av følget ødelagt den ene skien, ved at bindingen falt av. Han fortsatte til fots og gikk under øverste laget på vannet (vaulen). Ble bløt, men kavet seg videre i løssnøen.

Ousdal traff dem igjen etter Sandtjødn. Der klarte han til slutt å overtale dem til å snu. Han spurte om de hadde kart, men det var ikke med i bagasjen. De brukte kartet på mobiltelefonen. Hvis de hadde kommet til Haugevatn (lenger framme) er det ikke lenger mobilforbindelse.

Foto: Italienerne har samtale med Ousdal på vei opp fra Sandtjødn. Foto: Paul Olav Ousdal.

Et bilde som inneholder kart, tekst, atlas

Automatisk generert beskrivelse

Dette kartet viser turistløypa på sommerstid fra Flesebekk til Kvinen Turisthytte. Foto: Norgeskart.

Annonse

  • Jeg var kjempeglad da jeg klarte å få dem til å snu. Vedkommende uten ski ble sittende på med scooteren, de andre guttene og jentene returnerte på ski til Flesebekk, forteller Ousdal til Sirdalmedia.

Da de planla turen, så de at det var kjørevei fram til Donsen. Der bommet de, for det gikk ikke fram av deres informasjon at veien var vinterstengt. De hadde funnet noe informasjon på Ut.no. De fikk prøvd vinter-Norge i tre kilometer, men hadde den lengste etappen igjen, åtte kilometer til Kvinen.

Anita Haugen ved Haugen Camping fikk tirsdag kveld fire tyskere i alderen omkring 30 år for overnatting. De fikk leid hytte og onsdag skal de gå fra Flesebekk til Kvinen Turisthytte og videre neste dag til Gaukhei. Anita advarte og sa at det ikke var tiden å gå på høyfjellet og at værmeldingene var ekstra dårlige de neste dagene med snøbyger og kuling fra øst. Tyskerne svarte at de hadde erfaring fra i fjor. Da hadde de gått fra Rustad og fulgt Suleskardveien til Sirdal. Været var skiftende da også.

Gunhild Kvinen, leder av Øvre Sirdal Leitegruppe, er glad for at Ousdal fikk overtalt italienerne til å snu og ikke fortsette innover høyfjellet.

  • Det er klassisk at utlendinger vil besøke flotte steder i Norge. 600 høydemeter er ikke det samme i Norge som i Italia. De forstår ikke naturen og været vi har på denne årstiden, sier Kvinen til Sirdalmedia.
  • Nå er det lukrativt å reise til vårt land, med rimelige kronekurs, for de som kommer fra utlandet.

Allemannsretten til å ferdes i vår natur, er lik for utlendinger som for oss nordmenn. De er velkomne til å bruke fjellheimen. – Men forskjellen er at utlendingene ikke har like stor respekt for fjellet og været, sier Gunhild Kvinen og legger til at vi har en stor utfordring med å forklare dem om naturen på denne årstiden.