Home>Front>Ruskevær med snø og vind
Et bilde som inneholder tekst, kart, skjermbilde, lilla Automatisk generert beskrivelse
Front

Ruskevær med snø og vind

Fra onsdag kveld til torsdag formiddag er det meldt riktig ruskevær (gult nivå) med snø og vind. Britene har kalt lavtrykket for «Gerrit». Det skal gi over 30 centimeter med snø fra onsdag kveld til fredag ettermiddag. Vindkastene kan komme opp i 24 m/s på det meste, er meldingene fra Yr ved målestasjonen på Sinnes.

Onsdag har det vært forholdsvis stille vær og omkring ti minusgrader. Snømengden varierer fra 50 – 70 centimeter. Vinden som er meldt vil komme fra øst og fra cirka klokka 1800 onsdag kveld vil styrken være 11-12 m/s. Det betyr liten kuling. Vinden vil holde seg på det nivået fram til torsdag formiddag, men med kraftige vindkast opptil 24 m/s. Temperaturen vil variere fra sju minusgrader og minkende til to minusgrader, når vinden går over til sørøst torsdag.

Sirdal er lagt på gult farenivå, mens det andre steder er brukt oransje nivå og forventet verre forhold. Så vær obs, farevarslene står i kø med sterk vind og kraftige vindkast, snø og snøfokk og glatte veier.

Et bilde som inneholder tekst, skjermbilde, Font

Automatisk generert beskrivelse

Knut Arild Nordli, faglærer i samferdsel og transport i Flekkefjord Opplæringssenter er opptatt av trafikksikkerhet knyttet til uværet. Han kommer med råd til avisen Agder.

– Det skjer alt for mange unødvendige ulykker på glatt føre, fremholder ham og gir oss ti tips for hvordan vi skal gjøre kjøreturen sikrere:

1. Sjekk friksjonen for å bli kjent hvordan ditt kjøretøy virker under en nødbremsing.

Annonse

2. Slå av energigjenvinningen på el-biler da systemet kan blokkere hjulene på glatt føre.

3. På el-biler bør du ta en hard nedbremsing hver dag slik at ikke bremsene ruster fast

4. Sjekk speil slik at du har oversikt over om det er noen bak deg når du tester bremsene.

5. Bruk gir ned bakken slik at du ikke sitter med foten på bremsen slik at bremselyset står på i bakkene. Det kan da være svært vanskelig å oppdage for trafikken bak visst du må bremse ned.

6. Slå på lys i mørket, alt for mange kjører uten baklys tent i tuneller og i mørke.

7. Ha gode dekk og piggdekk på om nødvendig.

8. Uerfarne sjåfører bør bruke piggdekk de tre første sesonger for da hører sjåføren når det blir glatt. Lyden av piggene forsvinner på is.

9. Vask dekkene med avfetting hver gang du vasker bilen, da får du bedre friksjon

10. Når du dobler farten, 4-dobles bremselengden uavhengig av føre.

Et bilde som inneholder tekst, Font, line, skjermbilde

Automatisk generert beskrivelse