Home>Front>Tung snø tok løetak på Tjørhom
Et bilde som inneholder utendørs, snø, himmel, frost Automatisk generert beskrivelse
Front Nyhet Nyhet forts.

Tung snø tok løetak på Tjørhom

Snømengdene har variert mye denne vinteren. Lett og tung snø om hverandre. For en uke siden var det over meteren med snø. Nå er det omkring 60 centimeter. Fra søndag 21. til mandag 22. januar kom det 81 centimeter snø. Med all nedbøren og regnet som kom mandag, ble det svært tungt.

Thor Jørgen Tjørhom på Tjørhom fikk merke det. Den 99 år gamle løa tålte ikke snømengdene med all fuktigheten og dermed raste løetaket sammen.

  • Jeg kan ikke huske at det er kommet så store snømengder på et døgn. Det ble et heftig trykk på taket og til slutt raste mesteparten sammen, sier Tjørhom.

Han forsterket sperr og åser i løa for noen år siden, men denne gangen var naturkreftene sterkere. Traktoren stod inne i løa, men den ble ikke skadet. Tjørhom ønsker å bygge opp igjen deler av løa, men det får han diskutere med forsikringsselskapet.

Foto: Det 99 år gamle løetaket til Thor Jørgen Tjørhom raste sammen forrige mandag etter tung snølast.

Thor Jørgen Tjørhom vil bygge opp igjen deler av løa.

Flere har rådet eiere av hytter og hus til å fjerne snøen på takene. Vi har ikke fått meldinger om noen tak som er skadet av snøen.

Annonse

Tømrermester, Roy Hegre, på Sinnes forteller at det ikke skal være fare for nyere hytter. De skal tåle en snølast på 700 kilo pr kvadratmeter. Det varierer litt etter høydemeter hvor hytta ligger.

Fram til 1980-årene var snølasten halvparten, det vil si 350 kilo pr kvadratmeter. De eldre hyttene bør en være mer obs på.

  • En skal ikke bare ha fokus på takene, men like mye på fundamenteringen. Tidligere brukte de bare påler under hyttene og da kan belastningen være forskjellig, sier Hegre.

Undertegnede opplevde for 20 år siden at fundamentering til en terrasse ikke var sterk nok, og dermed raste deler av terrassen sammen etter et tungt snøfall. Så det er greit å sjekke både tak og fundamentering for snømengder på eldre hytter. De fleste ser imidlertid ut til å tåle det.