Home>Friluft>Friluftsutstyr til leie for alle
Et bilde som inneholder person, klær, innendørs, holde Automatisk generert beskrivelse
Friluft Front Nyhet Nyhet forts.

Friluftsutstyr til leie for alle

Friluftsutstyr til utleie er blitt mer attraktivt de siste årene, både vinter og sommer. Frilager startet for seks år siden etter initiativ av speiderentusiasten, Ivar Anton Nøttestad. De satser på frivillige foreninger og lag, barnehager og skoler. Private og bedrifter betaler litt. BUA som startet i Sirdal i høst, er mer for enkeltpersoner.

Frilager eies av Speiderne sammen med Stavanger Turistforening og Jæren og Ryfylke Friluftsråd. 12 kommuner og Rogaland Fylkeskommune (som dekker videregående skoler) er med på denne ordningen. Lageret ved Frikvarteret i Ådneram har utstyr til 90 elever, med fjellski, staver og skinnsko. Det vil si tre skoleklasser. Om sommeren skiftes utstyret ut med sykler og kanoer. I tillegg har Frilager masse frilufts- og turutstyr som ryggsekker, soveposer, telt og lignende.

Foto: Ivar Anton Nøttestad foran skistallen på Ådneram.

Et bilde som inneholder innendørs, Vinhylle, flaske, vinkjeller

Automatisk generert beskrivelse

Eget tørkerom for skiskoene.

  • Ideen til denne ordningen kom da jeg ble lei all maset om å få låne ditt og datt av utstyr ved skoleavslutninger eller andre arrangementer, sier Nøttestad. – Da hadde vi ikke alltid kontroll over utstyret.

Ivar tok kontakt med daglig leder i Turistforeningen, Preben Falch og han hadde samme maset og forespørsler. Da klekket de ut ideen om et Frilager for hele regionen.

Først brukte Frilager tre millioner kroner til å få klekket ut en dataløsning for å håndtere lageret med alt utstyr og hvem som til enhver tid lånte utstyr.

Annonse

  • I dag er det mange ungdommer som ikke har økonomi til å kjøpe alt utstyr, eller ikke har plass til utstyret hjemme. Det er kostbart å være med på alt og eie alt utstyr selv, sier Nøttestad.

I dag er det mange private og utlendinger som finner fram til Frilager.no og kommer med forespørsler. Private får leie når det er utstyr ledig, da betaler de 50 kroner pr døgn for skiutleie.

Frilager er blitt et populært tiltak som er blitt godt mottatt. I Haugesund er det etablert en lignende ordning og Bergen og Oslo står nå for tur. Nøttestad regner også med at Hunnedalen vil få et lager når den nye turistforeningshytten er ferdig.

Et bilde som inneholder klær, utendørs, person, konstruksjon

Automatisk generert beskrivelse

Ivar Anton Nøttestad foran Frilageret med skiutstyr.

Sju personer er ansatt i Frilager-organisasjonen og følger opp og holder greie på alt utstyret til enhver tid. De kjører og bringer ut utstyr til skoler som skal på tur.

Hyttefolk og turister kan leie utstyr når skoler og leirskoler har tatt ferie. Da er det i alle fall ledig.

Speidere som kommer her på vakt i Ådneram, leier selv ski for en helg. Ikke alle har ski og ikke alle kan bruke utstyret. Det blir en del av opplæringen og de fleste speiderne blir glad i naturen når de kommer seg ut og får egne skiopplevelser.

  • Vi har lært mye av å opprette Frilager. Da får vi bedre materiell og utstyr. Nå har vi også samdrift med Turistforeningen om felles eie av snøscootere. Turistforeningen trenger scooterne i ukene, mens vi trenger dem i helgene, sier Nøttestad.

Et bilde som inneholder person, klær, innendørs, vegg

Automatisk generert beskrivelse

Alt Sveinung Haughom viser fram utstyr som er til leie.

Sirdal kommune kom i høst i gang med sin ordning, BUA. Der er det utleie av alpin- og langrennutstyr, for å nevne noe. I tillegg til snowboard og truger, sammen med akebrett for de minste. Til sommeren vil det komme mye nytt frilufts- og turutstyr for den slags aktiviteter.

Daglig leder av BUA, Alf Sveinung Haughom forteller at det har vært stor rift etter leie av alpinutstyr, spesielt. Da kan en få leie utstyret for noen dager.

Hvis en skal leie utstyr må en først lage seg en låneprofil og være over 18 år, før en kan starte med å leie turutstyr. En får ikke reservere noe på nettet, men må møte opp på Tonstad og se hvilket utstyr som er ledig.

  • Hva med barn og ungdommer i øvre Sirdal ?
  • Det kan bli aktuelt med en satellitt-avdeling der. Ellers vil vi ha en dialog med Frilager i Ådneram og se om vi kan utfylle hverandre. Vi trenger ikke konkurrere mot hverandre, sier Haughom som ønsker alle velkommen innom for leie, enten du er innbygger eller turist.