Home>Front>To til UKM-landsfestivalen i Bodø
Et bilde som inneholder konsert, mikrofon, musikkinstrument, opptreden Automatisk generert beskrivelse
Front Nyhet Nyhet forts.

To til UKM-landsfestivalen i Bodø

Stream

Neste helg arrangeres årets landsfestival for UKM-deltakere (Ung Kultur Møtes) i Bodø. Ina Sinnes Josdal og Sigbjørn Ribe skal delta fra Sirdal, etter at de gikk videre fra fylkesfestivalen på Evje. Samlingen er lørdag 22. juni til og med mandag 24.juni. UKM er ingen konkurranse. UKM er en kulturarena for ungdom mellom 13 og 20 år. 

 

  • Jeg skal spille gitar og synge sangen «Wicked Game» under framføringen, forteller Ina Sinnes Josdal til Sirdalmedia. Hun er elev ved Sinnes skule og går i 10. klasse. 15-åringen har vært med flere ganger ved UKM i Sirdal.
  • Satser du på musikk videre ?
  • Ja, musikk er gøy. Til høsten skal jeg begynne på musikklinjen ved Vågsbygd videregående skole i Kristiansand. Da skal jeg bo hos noen familiemedlemmer, sier Ina.

På musikklinjen blir det tre instrumenter som det skal undervises i. Stemme, piano og gitar blir Inas valg.

Sigbjørn Ribe er elev ved Tonstad skule. Han går i 10. klasse. Han skal være med på scenerigging.

På Google finner man mye stoff og program om arrangementet i Bodø. Vi gjengir et avsnitt som forklarer noe om hva UKM er.

Talentfabrikk

Dagens mediebilde er stappet fullt av konkurransepreget underholdning, der kun vinneren blir hyllet. UKM er ingen konkurranse.

Arv, miljø eller hardt arbeid?

Annonse

Vi ser ungdommer stå på TV og synge bedre enn noen kan forestille seg. Vi ser ungdom danse sånn at tårene triller hos seerne. “Åh, så talentfulle”, sier vi kanskje. Men hvor kommer dette talentet fra? Er det noe som enkelte er så heldige å få utlevert ved fødselen? Eller er det et resultat av tusenvis av øvingstimer? Kanskje det er dyrket fram av et støtteapparat, gjennom eksponering og gode rollemodeller? Selvsagt er det en blanding av alle – arv, miljø og hardt arbeid.

Talentfabrikk?

Igjen dukker spørsmål opp. Skal vi dyrke den som viser størst talent, eller skal vi smøre ressursene tynt utover sånn at alle får litt? Vi i UKM mener det er plass til alle. Og vi har sett det gang på gang; med litt ekstra tro på seg selv, med støtte fra folk rundt seg, har det poppet opp mange “Late bloomers”. På UKM er det rom for å vokse, for å komme ut av skallet og vise hva som virkelig bor der inne.
Ungdommene er ofte ikke klar over “det virkelige” talentet sitt. Det hender at det kommer noen til UKM med en gitar i hånda og reiser hjem som standup-komiker. Et nytt talent er oppdaget. På UKM får nemlig ungdommene mulighet til å prøve nye ting, gjerne i pausene, på kveldstid eller på workshopene. Det er ingen som setter grenser for hvilket talent ungdommene kan utforske.

Bare supertalenter?

Ikke så mange får bli med på konkurransene på tv. Ikke så mange tør å melde seg på heller. På UKM er det plass til alle. Her er det ingen som stemmer deg ut og ingen som har som mål å lage “god TV” ut av deg. Hos UKM får alle sjansen til å vise, og noen ganger finne, sitt talent.

Foto: Ina Sinnes Josdal fotografert under UKM-arrangementet på Tonstad i februar.